poniedziałek, 7 marca 2016

Rzeżucha

Wymyśliłam, że od czasu do czasu będę umieszczała wszelakie informacje o różnych ziołach czy dzikich kwiatach robię różne syropy miody może akurat kogoś zainteresuje ;)   

Temat :  Rzeżucha

Jest źródłem witaminy C, soli mineralnych,żelaza i magnezu,witaminy A,B,PP i K. W dawnych czasach stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit.


Działanie  :

* dezynfekuje jamę ustną i przewody pokarmowe

* działa moczopędnie z tego względu wskazana jest przy chorobach nerek .
Ale uwaga ! jeśli zjemy jej za dużo , możne spowodować stan zapalny pęcherza.Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby.

*wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie , dolegliwościach reumatycznych,anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia

*zaleca się również osobom chorujący na osteoporozę , zwłaszcza tych, którzy nie tolerują mleka i jego przetworów

* jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy

* obniża poziom cukru we krwi,zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki, dlatego jest wskazana dla osób chorych na cukrzycę  









Miłego dnia.

13 komentarzy:

  1. Super sprawa z tym tematem zdrowotnym. Rzeżucha w tych skorupkach, nie dość, że zdrowa, to jeszcze jak dekoracyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo ją lubię:) Do kanapek, do sałatek, do doniczki:) Wszystkiego dobrego z okazji dnia kobiet. Pozdrowienia serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Urodziwą rzeżuszkę wyhodowałaś:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeżuchę wysiewam cały rok. Uwielbiam jej piekący smak. Wspaniałe są z nią kanapki, jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czas zasadzić. Uwielbiam kiełki wszelkiej maści :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zasiałam u siebie sporo:) coś tam zje reszta głównie cieszy oczy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda w skorupkach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam rzeżuchę! Ciekawy pomysł z tymi skorupkami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiedziałam o tylu właściwosciach rzeżuchy, mam niedoczynność tarczycy, więc zacznę ją chodować.Dzięki za informacje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za zapachem rzeżuchy, ale z drugiej strony bez niej nie wyobrażam sobie świąt ! ;)Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba idea rzeżuchy w skorupkach. :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadamy rzeżuchę i to dużo , ma swój charakterystyczny smak , ale można się przyzwyczaić :)
    Fajny pomysł z tymi skorupkami takie dwa w jednym: dekoracja i praktyczność :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale świetnie wyglądają te skorupki jaj - super !!:*

    OdpowiedzUsuń