Wymyśliłam, że od czasu do czasu będę umieszczała wszelakie informacje o różnych ziołach czy dzikich kwiatach robię różne syropy miody może akurat kogoś zainteresuje ;)
Temat : Rzeżucha
Jest źródłem witaminy C, soli mineralnych,żelaza i magnezu,witaminy A,B,PP i K. W dawnych czasach stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit.
Działanie :
* dezynfekuje jamę ustną i przewody pokarmowe
* działa moczopędnie z tego względu wskazana jest przy chorobach nerek .
Ale uwaga ! jeśli zjemy jej za dużo , możne spowodować stan zapalny pęcherza.Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby.
*wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie , dolegliwościach reumatycznych,anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia
*zaleca się również osobom chorujący na osteoporozę , zwłaszcza tych, którzy nie tolerują mleka i jego przetworów
* jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy
* obniża poziom cukru we krwi,zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki, dlatego jest wskazana dla osób chorych na cukrzycę
Miłego dnia.
Super sprawa z tym tematem zdrowotnym. Rzeżucha w tych skorupkach, nie dość, że zdrowa, to jeszcze jak dekoracyjnie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo ją lubię:) Do kanapek, do sałatek, do doniczki:) Wszystkiego dobrego z okazji dnia kobiet. Pozdrowienia serdeczne
OdpowiedzUsuńUrodziwą rzeżuszkę wyhodowałaś:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńRzeżuchę wysiewam cały rok. Uwielbiam jej piekący smak. Wspaniałe są z nią kanapki, jak dla mnie:)
OdpowiedzUsuńCzas zasadzić. Uwielbiam kiełki wszelkiej maści :)
OdpowiedzUsuńzasiałam u siebie sporo:) coś tam zje reszta głównie cieszy oczy:)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda w skorupkach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rzeżuchę! Ciekawy pomysł z tymi skorupkami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam o tylu właściwosciach rzeżuchy, mam niedoczynność tarczycy, więc zacznę ją chodować.Dzięki za informacje ;-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za zapachem rzeżuchy, ale z drugiej strony bez niej nie wyobrażam sobie świąt ! ;)Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba idea rzeżuchy w skorupkach. :)))
OdpowiedzUsuńJadamy rzeżuchę i to dużo , ma swój charakterystyczny smak , ale można się przyzwyczaić :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tymi skorupkami takie dwa w jednym: dekoracja i praktyczność :)
Ale świetnie wyglądają te skorupki jaj - super !!:*
OdpowiedzUsuń