Temat : Chrzan pospolity
Ze względu na znaczną wartość witaminy C korzystnie wpływa na odporność organizmu.Oprócz witaminy C zawiera również prowitaminę A,witaminy z grupy B,witaminę E oraz makro i mikroelementy,takie jak potas,wapń ,fosfor,magnez,siarka i żelazo.
*świeży roztarty korzeń stosowany doustnie pobudza wydzielanie soków trawiennych
*syrop (z dodatkiem miodu) działa przeciwkaszlowo i odkażająco na górne drogi oddechowe.
*do celów kulinarnych używa się głównie korzeń,rzadziej liście.
* korzeń stosowany jako ostry dodatek do do ciężkostrawnych potraw
*podaje się go do gotowanych mięs,wędlin,dziczyzny i ryb.
*można wzbogacać nim także smak sosów.
*starty chrzan dodawany jest do buraczków ćwikłowych, które w takiej postaci wyśmienicie smakują z wędlinami,pasztetami i galaretą
*dobrze smakuje utarty z twarogiem.
*lisie chrzanu można wrzucać do zupy,aby nadać jej ostrzejszy smak.
*okłady ze startego korzenia chrzanu działają przeciwreumatycznie.
Nie wiedziałam, że chrzan tak ładnie kwitnie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTym postem jestem wyjątkowo zachwycona! Tyle ciekawych informacji na temat ostrego chrzanu. Warto było się dowiedzieć, dziękuję i pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuń