poniedziałek, 4 kwietnia 2016

.

Temat : Chrzan pospolity 

Ze względu na znaczną wartość witaminy C korzystnie wpływa na odporność organizmu.Oprócz witaminy C zawiera również prowitaminę A,witaminy z grupy B,witaminę E oraz makro i mikroelementy,takie jak potas,wapń ,fosfor,magnez,siarka i żelazo.

*świeży roztarty korzeń stosowany doustnie pobudza wydzielanie soków trawiennych

*syrop (z dodatkiem miodu) działa przeciwkaszlowo i odkażająco na górne drogi oddechowe.

*do celów kulinarnych używa się głównie korzeń,rzadziej liście.

* korzeń stosowany jako ostry dodatek do do ciężkostrawnych potraw

*podaje się go do gotowanych mięs,wędlin,dziczyzny i ryb.

*można wzbogacać nim także smak sosów.

*starty chrzan dodawany jest do buraczków ćwikłowych, które w takiej postaci wyśmienicie smakują z wędlinami,pasztetami i galaretą

 *dobrze smakuje utarty z twarogiem.

*lisie chrzanu można wrzucać do zupy,aby nadać jej ostrzejszy smak.

*okłady ze startego korzenia chrzanu działają przeciwreumatycznie.
     




2 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że chrzan tak ładnie kwitnie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym postem jestem wyjątkowo zachwycona! Tyle ciekawych informacji na temat ostrego chrzanu. Warto było się dowiedzieć, dziękuję i pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń